Aktuelt
  • Det finnes ingen forslag fordi søkefeltet er tomt.

Alt du vil vite om valgkampen 🤝

4. august 2023

Litt inspirasjon å ta med seg inn i fredagen, 
med ønske om en riktig god helg!

Alt du vil vite-1

God fredag,

Velkommen tilbake etter en forhåpentligvis herlig sommerferie, fylt med fine opplevelser og avslapning! Nå står vi foran en spennende høst med kommunevalget rett rundt hjørnet. Det betyr at vi kan se frem til en tid med intense debatter, valgomater og engasjerende stands. Og visste du at Norstat er en av hovedleverandørene for politiske målinger?

Mads motrøen

 

I denne utgaven av "Alt du vil vite" har vi gleden av å ha med Mads Motrøen, ansvarlig for politiske målinger i Norstat, som vil dele med oss hva vi kan forvente og hva du bør følge med på frem mot det kommende valget. La oss nå ta en nærmere titt på hva som ligger foran oss i det kommende kommunevalget!

 

Helt til slutt kan du også lese om hvor du kan møte Norstat under Arendalsuka 14.-18. August. Vi ser frem til en innholdsrik og spennende høst.

 

God fredag og kos deg med lesingen!  Alt du vil vite-2

Det er nå fem uker til kommunevalget og valgkampen er i gang for fullt. Dette er perioden hvor partiene ofte gjør noen byks eller fall på Norstats meningsmålinger. Hva kan vi forvente frem til valgurnene åpner 10. september? 

 

Valgkampen innebærer hyppigere debatter, skarpere utspill og tydeligere fronter. I årets kommunevalg går vi også mot noen svært jevne byoppgjør. I Oslo er det dødt løp, Bergen er jevnt og selv i Trondheim er situasjonen uavklart. 

 

Et spørsmål er om dagens rødgrønne koalisjoner i disse byene kommer til å vedvare. Det er ikke sikkert i noen av våre tre største byer. Dersom dette ikke skulle skje så er det fremdeles også uavklart om noen utfordrerkoalisjoner får flertall. 

 

Dersom det ikke skjer så kan det ligge an til å bli lange og harde diskusjoner med småpartier. Det kan også potensielt resultere i ustabile koalisjoner. 

 

På meningsmålingene har vi over lengre tid sett at Høyre dominerer og at Arbeiderpartiet sliter. Høyre har et godt forsprang inn på oppløpssiden, men vi vet at mye kan skje. 

 

For Arbeiderpartiet så blir jobben å få sine tidligere velgere til å stemme. På Norstats målinger så ser vi at veldig mange av disse er usikre på hvem de skal stemme på. En del av disse vil gå tilbake til Arbeiderpartiet, men det er usikkert hvor mange. 

 

For Høyre så består utfordringen også å få sine nåværende velgere til å møte opp på valgdagen. Veldig mange av Høyres velgere på Norstats målinger stemte ikke ved forrige valg. Dersom Høyre klarer å mobilisere disse tidligere «sofavelgerne» så kan de gjøre storeslem på valgdagen, men det er svært usikkert hvor mange av dem som kommer til å stemme på dem når det gjelder. 

 

Norstats uformelle «spådom» er derfor at Høyre vil gå litt ned og Arbeiderpartiet vil gå litt opp, relativt til dagens målinger. Dette kan bli avgjørende for utfallet i våre tre største byer og i alle landets kommuner. 

 

Følg spesielt med på dette: 

  • Utfordreren Industri- og Næringspartiet har gjort noen «brakmålinger» gjennom siste halvår. Et godt kommunevalg vil for alvor sette dem på den nasjonale scenen og gi et godt utgangspunkt for stortingsvalget om 2 år.
  • Det er likevel alltid en del usikkerhet knyttet til om partier i «protestfasen» klarer å mobilisere folk til å møte opp på valgdagen.
  • Historisk sett gjør Arbeiderpartiet det alltid bedre på valgdagen enn på de siste målingene før valget, mens SV, Rødt og MDG gjør det dårligere. Dette har skjedd ved fem valg på rad, så vi får se om mønsteret gjentar seg denne gangen.


Møt norstat

Vi benytter i år anledningen sammen med våre samarbeidspartnere til å arrangere og deltar på mange spennende begivenheter og interessante diskusjoner om politiske målinger, datainnsamling og datakvalitet.  

 

Her finner du oss under Arendalsuka 2023:  

 

📅  På tirsdag finner du oss på Apeland og Altinget sitt arrangement «Hvilken offentlig etat har best omdømme?»

 

🎭 Onsdag inviterer vi, sammen med Geelmuyden Kiese, til “Kjenn ditt folk” - et underholdende innslag fylt med politisk skråblikk under Arendalsuka. Les mer om arrangementet på LinkedIn her.

⛺ Videre på onsdag finner du oss i DN-teltet på arrangementet «Den politiske situasjonen live: Få uker igjen til valget! Vil Høyre gjøre rent bord i byene?» hvor vi snakker om tallene bak de politiske meningsmålingene.

💬 På torsdag ønsker vi deg velkommen til Virke sitt arrangement «Varieté for politiske nerder: Valganalyse, Kahoot! Og partilederdebatt». Her diskuterer vi, sammen med Respons og Opinion, det kommende valget – hvem vinner de største byene? Og hva med resten av landet? 

 

Vi ser frem til en utvilsomt spennende start på høsten!Fun facts

Følg norstatpanel.no på Instagram for mer morsom statistikk!

 Få den omfattende dataoversikten du trenger med Norstat Dashboard

 

Visste du at Norstat tilbyr visualiseringer av data?


Med Norstat Dashboard tilgjengelig som en digital løsning, kan du enkelt visualisere og analysere komplekse data. Alle data er samlet på ett sted, noe som gjør det lekende lett å analysere og lage rapporter. Se et eksempel her, eller les mer om Norstat Dashboard.

 

Vi tar gjerne en prat med deg om mulighetene som Norstat Dashboard tilbyr. Send oss en henvendelse her, eller ta kontakt med salgs- og markedssjef Natalie Melleby på epost eller ring +47 930 87 418.Les mer om, og meld deg på våre kommende arrangementer her.

God helg!
 


Ikke medlem i MFO? 

Les mer om medlemskap her.