Aktuelt
  • Det finnes ingen forslag fordi søkefeltet er tomt.

Barbenheimer: strategier & stunt!

18. august 2023

Litt inspirasjon å ta med seg inn i fredagen, med ønske om en riktig god helg!

faglig fredag v3-1

God fredag,

I dag skal vi se litt nærmere på sommeren store snakkis, nemlig 'Barbenheimer'. Utgivelsen samme dato av Greta Gerwigs Barbie og Christopher Nolans Oppenheimer, to latterlig kontrastrike storfilmer, vil uten tvil bli husket for alltid. Internett har vært hektet på det såkalte "Barbenheimer"-fenomenet og vi har sett eksplosjoner (no pun intended) av memes, diskusjoner og ikke minst mengder av kreativ markedsføring!

I dagens Faglig Fredag skal vi derfor se på de to vidt forskjellige markedsføringsstrategiene til storfilmene, noen av merkevarene som kastet seg på bølgen, før vi runder av med noen tips til hvordan du kan benytte deg av såkalt real-time-marketing i din kommunikasjon. 



Logget helt av i ferien og ikke helt fått med deg oppstyret?

'Barbenheimer' - et internettfenomen som begynte på sosiale medier før den samtidige kinolanseringen den 21. juli 2023. Kontrasten til Barbie (en fantasykomedie om leketøysdukken Barbie) og Oppenheimer (en biografisk thriller om fysikeren J. Robert Oppenheimer, vitenskapelig leder for Manhattan Project, som utviklet de første atomvåpnene under verdenskrigen) fikk mye oppmerksomhet fra Internett-brukere.

Søket 'Barbenheimer fan art' har i skrivende stund 2820 000 resultater på Google. Se screenshot fra bildesøk på Google under av noe av det kreative fansen har skapt:



Damene først, så la oss begynne med 'The Barbie Movie'!


Barbie-filmens markedsføringsstrategi bygger i stor grad på merkevaregjenkjennelse og den globale appellen til den ikoniske Barbie-dukkeserien. Etter å ha vært et elsket leketøy i generasjoner, har Barbie en enorm og mangfoldig fanskare som spenner over både aldersgrupper og kontinenter. Markedsføringsteamet utnyttet denne eksisterende merkevarelojaliteten klokt og klarte å treffe både generasjonen som vokste opp med Barbie gjennom nostalgi, samt en ny generasjon unge seere gjennom å plassere Barbie i 2023 - med alt det innebærer. 

1. Samarbeid med merkevarer
Her finnes det mengder av markedsføringsstunt å vise til, alt fra samarbeid med Burger King gjennom et begrenset opplag «Barbie Meal» til Barbie-Crocs, egen Prada-kolleksjon, make-up-, smykke- og kleskolleksjoner. Listen er LANG, og ønsker du å lese om samtlige kan du ta en titt her: Marketing Brew - Counting the many, many Barbie collabs



2. Merkevareopplevelser:
Med utgangspunkt i populariteten til erfaringsbasert markedsføring, samarbeidet Barbies team med Airbnb for å lage et Barbie Dreamhouse som fansen kunne bo i i en begrenset periode. Denne ekstraordinære satsingen tillot gjestene å fysisk gå inn i Barbie-verdenen, fordype seg i hennes ekstravagante livsstil som videre utløste en SoMe-fest uten like. Airbnb-samarbeidet genererte ikke bare betydelig mediedekning, men befestet også Barbies posisjon som et kulturelt ikon.

3. Digitalt engasjement:
Markedsføringskampanjen gjorde innovativ bruk av samtlige sosiale medieplattformer, samarbeidet med både influencere og kjendiser, samt hadde egne AI-drevne meme-skapere for å forsterke Barbies budskap. Engasjerende innhold som klipp bak kulissene, karakterteasere og interaktive quizer holdt publikum begeistret i ukesvis før lanseringen. Barbie-teamet skapte og forvaltet et interaktivt nettsamfunn, og fremmet en følelse av tilhørighet og forventning blant potensielle kinogjengere.

4. Fokus på 'empowerment':
"She's everything, he's just Ken": I selve filmen fremstilles for eksempel 'Kens' som annenrangs borgere i Barbieland, allegoriske stand-ins for kampen kvinner møter i den virkelige verden. 

Vi er tross alt i 2023, og for å appellere til et mangfoldig og sosialt bevisst publikum, la Barbie-teamet også vekt på empowerment-temaer i markedsføringen. Kommunikasjonen fokuserte også på å fremstille Barbie som en sterk, uavhengig og mangfoldig karakter, som utfordrer flere konvensjonelle stereotyper.

Skjermbilde 2023-08-15 kl- 11-59-11



Så, over til Oppenheimer! 

I sterk kontrast til Barbie-markedsførings-ekstravaganzaen, omfavner Christopher Nolans Oppenheimer en markedsføringsstrategi mer ulik de tradisjonelle utgivelsesplanene. Oppenheimers markedsføringstiltak begynte i 2022 med en teaser-trailer og en digital nedtelling frem 16. juli – 78-årsjubileet for det første atomkraftverkets eksplosjon. Filmens offisielle trailer ble først lansert i mai 2023. Utover dette har strategien basert seg på følgende tre punkter: 


1. Hemmelighold og intriger:
Nolans filmer er ofte omfattet av hemmelighold, med minimale detaljer utgitt før selve premieren. Denne markedsføringsstrategien bygger forventning og nysgjerrighet, og gjør hvert nytt Nolan-prosjekt til en gåtefull begivenhet. Fansen hans venter spent på å avdekke mysteriene og kompleksiteten i filmene hans, og mangelen på omfattende markedsføring forsterker bare forventningene. 

2. Rykte og tillit:
Christopher Nolans rykte som en meget talentfull filmskaper er et kraftig markedsføringsverktøy i seg selv. Tidligere suksesser som «Inception», «The Dark Knight Trilogy» og «Interstellar» har befestet hans posisjon som en regissør som konsekvent leverer tankevekkende og visuelt imponerende filmer. Publikum har nok erfaringer til å stole på navnet hans, noe som gjør filmene hans til svært etterlengtede begivenheter uten behov for omfattende reklamekampanjer.

3. Innhold som innsalgspunkt:
I stedet for å blende publikum med storslåtte markedsføringsstunts, fascinerer Nolans filmer seerne med komplekse plott, tankevekkende konsepter og fantastiske bilder. Fokuset er på den iboende verdien av historien, karakterene og kinematografien, og bruker jungeltelegrafen og ros fra kritikere for å skape interesse.



Samme dato - tilfeldig eller planlagt? 

Mange har stilt spørsmål ved hvorfor Universal og Warner Bros valgte samme utgivelsesdato for sine storsatsninger. Denne uortodokse tilnærmingen fremmer nysgjerrighet og debatt blant kinogjengere, og oppmuntrer dem til aktivt å velge mellom de to filmene. En slik taktikk medfører betydelig medieoppmerksomhet, men også risiko, da den kan splitte publikum og føre til fragmenterte billettkontorer for begge filmene. Les mer om bakgrunnen for valget her: Why did ‘Barbie’ and ‘Oppenheimer’ choose the same release date?

Som nevnt innledningsvis har nettet svermet med fan art, og naturlig nok også en rekke kreative markedsføringsstunt fra merkevarer som ønsket å dra nytte av den virale trenden. Under ser det et par av merkevarene som gjorde nettopp det, og du finner flere eksempler her: There’s pink, there’s black, and there’s Barbenheimer brand creatives

Eksempler barbenheimer



Barbenheimer & Nudging! 

Rivaliseringen mellom de to filmene ble ikke bare brukt for å selge produkter. Southampton City Council og miljøorganisasjonen Hubbub brukte Barbenheimer til å nudge publikum til å kaste søppelet sitt i søppelkassen ved gi de muligheten til å stemme på om de foretrekker Barbie eller Oppenheimer.

Søppelkassene bruker sensorer for å telle hvilket alternativ publikum stemmer på når de kaster søppelet sitt og har digitale skjermer som holder oversikt over poengsummen.

Southampton City Council oppfordret også publikum til å dele sin stemme på sosiale medier ved å bruke #PickYourSide.



Real-time-marketing/ Reaktiv markedsføring


Går det egentlig an å jobbe proaktivt med reaktiv markedsføring? I følge det kreative byrået Dont Panic kan man det: How a Reactive Strategy Can Elevate Your Advertising Efforts

Her får du en 6 punkts sjekkliste for reaktiv markedsføring:

1: Planlegg, men vær fleksibel
Vit hva målgruppene dine snakker om og hva som betyr mest for dem. Når du har fått tilstrekkelig innsikt i målgruppens interesser kan du identifisere hvilke type hendelser som er best egnet for merkevaren din å engasjere seg i. Men husk å være fleksibel. Ikke gå glipp av en mulighet fordi du ikke forventet det uventede.

2: Skap koblingen
Se etter en eksisterende forbindelse som kan opprettes mellom merkevaren din og den aktuelle hendelsen. Har du tidligere kommentert dette eller en lignende hendelse? I så fall, jobb videre med eller i den eksisterende samtalen. Hvis ikke, ta en titt på hvordan andre har gjort det, og lær av dem. 

3: Skap det kreative
Følg din grafiske profil og retningslinjer og sørg for at reklamen gjenspeiler dine merkevareverdier. Tenk på hvordan det kreative, det være seg et bilde, gif, tweet eller en video kan tilpasses hendelsen og engasjere det målgruppen. 

4: Velg riktig øyeblikk
Sørg for å nå ut til rett tidspunkt. Ikke kast bort muligheten din ved å forhaste deg for å være aller først. Noen ganger er subtilitet mer effektivt enn å være aller først.

5: Forsterk meldingen
Vær klar til å forsterke og underbygge meldingen. Velg ut gullkornene blant innholdet ditt og sørg for få det ut til massene. Blir stuntet en snakkis og går viralt har man en unik mulighet til å nå bredt!

6: Overvåk og mål effekten
Husk å overvåke kampanjen din etter at du har distribuert den. Det kan hende at innlegget ditt forårsaker en negativ reaksjon, og da bør man være tilgjengelig med en respons. Det kan også hende kampanjen genererer ros og da bør man svare målgruppen med en hyggelig respons. Mål effekten for å se hva som fungerte og hva som ikke fungerte. Dette vil gi uvurderlige lærdommer for den neste kampanjen!

Helt til slutt: 5 Strategies for Success with Real Time Marketing fra Oktopost.

Med ønske om en fin (kino)helg!



Pssst: husk å melde deg på vårens kommende arrangementer:

Ikke medlem i MFO? Les mer om medlemskap her.